Spring til indhold

Fotosyndikatet afslører det ukendte på Maltfabrikken

Udstilling: Foto

Atter i år lægger Maltfabrikken lokaler til efterårets fotoudstilling i Ebeltoft. Her bidrager 14 af Fotosyndikatets medlemmer med fortolkninger af begrebet "Det ukendte." Se selv, de spændende resultater spænder vidt.

Gennem en sur vinter og et vådt forår har Fotosyndikatets 27 medlemmer hygget og lunet sig om torsdagen med begrebet fotografi på "Posthuset". Sorthvide-, farverbilleder, digitale optagelser, "gammeldags" analogfoto og ikke mindst fotografering, altså kunsten, at får ønskemotivet optimalt i kassen, har været på dagsordnen.

Medlemmerne, kvinder og mænd, har vidt forskellige baggrunde som dyrlæge, grafiker, smed, bådebygger, journalist, religionsforsker, landmand og fotograf. Fotoentusiasternes begejstring for mediets uendelige muligheder er imidlertid limen, der binder den brogede flok sammen.

Aftenerne er brugt på gennemgang af forskelligartede optagelser, dels fremstillet af medlemmerne selv, dels af internationalt kendte fotografier. Der er nødet i dybden - motiv, indhold, beskæring, lys, forgrund, mellemgrund og baggrund. Analyser, der uden tvivl har tjent som ny inspiration, det være sig til optagelser på film, videre bearbejdning i forstørrelsesapparat, i kemi til papirbilleder og parallelt hermed redigering af digitaloptagelser på skærm, der siden er printet ud på fotopapir.

Sprudlende idéer og knofedt

Fotoklubbens medlemmer har helt sikkert kunnet tage afsæt i indhøstede idéer og praktiske erfaringer, og har i fællesskab haft fornøjelsen af, at fabulere sig frem til fællestitlen på dette års efterårsudstilling: "Det ukendte". Og billederne, de færdige resultater, spænder i væsentlig bredere end fotoklubbens medlemmer havde drømt om.

Det er ikke egentlige afsløringer, der på programmet, sådan som et konspiratorisk tvist muligvis kunne indikere. Derimod beskæftiger udstillerne hver på deres måde sig med, at fokusere, gengive og bidrage med hjørner af tilværelsen, som i travle hverdag godt kan virke usynlige. Måske udtrykt en smule langhåret, giver udstillingen nok et fornuftigt bud på forskellen mellem at kigge og se - altså, når der ses godt efter.

Når den øvelse tages alvorligt og rutineblikket lægges på hylden, er der næsten ingen grænser for, hvor spændende elementer som former, lys, skygge, farver eller fravær er. I den anden ende af spektret serveres alt fra hele begreber af hverdagsfortolkninger og skæve tilgange til selvfølgeligheder friske på fad.

Ud over dyrkelsen af fotografiet, har syndikatets medlemmer arbejdet anderledes håndgribeligt med oprydning og istandsættelse af mødelokale og mørkekamre, et af hver slags, et digitalt og et analogt. Det blev til 10, 15 læs ubrugelige møbler, gamle udstillingsstandere og uanvendeligt mørkekammerudstyr, som endte livet på containerpladsen.

I tilgift kom malerrullerne i gang, og målet blev nået, så lokalerne har forvandlet sig og nu fremstår lyse og venlige. Om en måneds tid spår de ansvarlige for det analoge mørkekammer, at det også er klar til brug.

Flot lokal håndsrækning

Fra sidelinjen støtter Syddjurs Kommunes Kultur og Fritidsafdeling projektet med finansiering af Fotosyndikatets og Maltfabrikkens indkøb af 72 meter såkaldte galleriskinner og 250 ophæng, der nu gør det nemt og bekvemt, at justere afstandene mellem udstillede genstande trinløst. Fremover slippers der således for interimistiske snore fra varmerør og lofter.

At Fotosyndikatet er en åben forening for alle interesserede, der er velkomne lige fra gaden, har i tilgift givet Kulturhotellets opbakning. Sidstnævnte har til huse i Rønde, støtter kulturen og borgerne i hele Syddjurs, heriblandt Kulturskolen, koncerter, teaterforestillinger, borgermøder, aftenskole, maleri og altså også Fotosyndikatet.

Foreningen har derfor fået den glædelige besked, at den slipper for, at betale husleje. Det økonomiske plus gør det nu muligt for fotoentusiasterne, at anskaffe flere stumper fra ønskesedlen, blandt andet tiltrængt mørkekammerudstyr og softwareprogrammer til elektronisk billedredigering.

På sigt stræber Fotosyndikatet efter, at synliggøre sig regionalt så byens befolkning og turister ikke alene forbinder søkøbstaden med Fregatten Jylland og Glasmuseet, men også tænker foto, når turen går til Ebeltoft.

Interesseret? Se Fotosyndikatets efterårsudstilling på Maltfabrikken fra 16. september til 6. oktober og slå meget gerne et sving forbi Posthuset en torsdag aften mellem klokken 19 og 21.30.