Spring til indhold

Det ekstreme Univers med astropartikler

Diverse: Foredrag

Jorden bombarderes konstant med partikler fra rummet. Det gælder også de spøgelseslignende partikler med besynderlige egenskaber, neutrinoer. Verdens største neutrinodetektor, IceCube, befinder sig på Neutrinoobservatoriet på Sydpolen.

Kom forbi Observatoriet onsdag d. 13. november kl. 19-22 og hør foredraget med Kathrine Mørch Groth. Hun er selv medlem af IceCube-eksperimentet som ph.d.-studerende på Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet. Hun forsker i teoretisk astropartikelfysik, som kombinerer felterne astrofysik og astronomi med partikelfysik - fra det allerstørste i universet til det allermindste.

IceCube gjorde i 2013 en monumental opdagelse med observationen af højenergetiske neutrinoer af astrofysisk oprindelse. Lige siden har vi befundet os i en helt ny æra i astronomien, hvor vi nu også kan betragte og forstå mere af universet gennem neutrinoer.

I foredraget vil Kathrine fortælle om, hvordan neutrinoer er nøglen til at besvare et af de største ubesvarede spørgsmål i moderne fysik; nemlig hvordan partikler fra rummet opnår deres ufatteligt høje energier, som langt overstiger, hvad vi nogensinde selv ville kunne skabe på Jorden. Neutrinoerne, som IceCube ser, kan hjælpe os med at udforske de fjerneste egne og nogle af de mest voldsomme hændelser i universet.

PROGRAM
Kl. 19.00: Velkomst og præsentation

Kl. 19.15: Foredrag - del 1

Kl. 20.00: Pause

Kl. 20.15: Foredrag - del 2

Kl. 21.00: Besøg Asteroiden og se Danmarks største teleskop. Hvis vejret tillader det, vil der være observationer ved Brorfelde Astronomiske Vennekreds.

Kl. 22.00: Tak for i aften

PRAKTISK
Du bliver taget imod i Velkomst-bygningen, som er den store bygning ved siden af P-pladsen.

Der er mulighed for køb af drikkevarer og lidt til den søde tand ved ankomst. Du er velkommen til at medbringe madpakke til arrangementet.

Billetter koster 175 kr. pr. person. Medlemmer af Brorfelde Astronomiske Vennekreds får rabat på udvalgte foredrag som en del af deres medlemskab.

Arrangementet bliver til i samarbejde mellem Brorfelde Astronomiske Vennekreds, Folkeuniversitet Tølløse og Observatoriet.