Spring til indhold

2. og 4. juli: Udlevering af start-kit til Sammen syr vi Koldingkjolen

Diverse: Workshop

Vær med til at hylde historisk håndarbejde, design og tekstilgenbrug, når vi sammen skaber Koldingkjolen - en hvid-i-hvid genbrugskjole fremstillet af håndsyede duge og løbere, som nu får nyt liv.

På Koldinghus får vi ofte foræret ældre hvidsyning - håndsyede og broderede hvide løbere, duge, kraver og sengetøj mm., som givernes bedste- eller oldemødre omhyggeligt har syet i hånden. Der er ikke kun tale om betydningsfulde familiearvestykker, der fortæller om en svunden tid, men også om unikt og fint håndarbejde, der desværre ofte lever en hengemt tilværelse og sjældent igen bliver taget i brug. Det vil vi lave om på.

Derfor fremstiller vi hen over sommeren Koldingkjolen med hjælp fra gæsterne og frivillige fra Den Kongelige Systue på Koldinghus.

Kjolen fremstilles af gæsternes hvidsyning samt gardiner fra tidligere udstillinger og bliver således et bæredygtigt genbrugsprojekt, hvor fortid, nutid og fællesskab forenes.

Koldingkjolens dele sys sammen af frivillige fra Koldinghus' systue, og processen kan følges i Riddersalen på slottet fra 27. juni - 29. august.Den færdige kjole vil blive præsenteret på Kulturnatten 30. august.

Koldingkjolen er inspireret af Koldinghus' aktuelle særudstilling "Prinsessekjoler - Modeskaber Jørgen Benders kreationer til H.K.H. Prinsesse Benedikte" og Prinsessens sans for godt håndværk, smukt design og tekstilgenbrug, der kan ses i hendes kjoler og dragter, hvoraf flere er omsyet.

Du kan være med
Har du selv hvide, håndsyede duge, løbere eller lignende i gemmerne, som du ønsker at genbruge? Så kan du være med til at skabe Koldingkjolen.

Det eneste, du skal gøre, er at tilmelde dig et af de to opstart-events på Koldinghus. Her får du udleveret et gratis start-kit, så du selv kan sy en bane til Koldingkjolens skørt.

Praktisk information
Hvornår: Tirsdag 2. og torsdag 4. juli, kl. 15.00-16.30
Hvor: Koldinghus
Pris: Begivenheden er gratis, men for at kunne deltage, er det er forudsætning, at man selv ejer hvide håndsyede tekstiler, som man vil omsy til brug i kjolen. Koldinghus har mulighed for at supplere med enkelte tekstilstykker, som kan afhentes på dagen.

Der vil begge dage være et oplæg om historisk håndarbejde, tekstilgenbrug og 1800-tallets mode samt en introduktion til teknikken crazy patchwork, som kjolen sys i.

Har du spørgsmål, kan du kontakte Annette Herbst på ahe@kosa.dk eller tlf. 48803094.

Program
Velkomst og introduktion til Koldingkjolen
Oplæg om hvidsyning, tekstilgenbrug og 1800-tallets mode
En kort introduktion til teknikken crazy patchwork og rammer for projektet
Opstart-kit udleveres. Hvert kit indeholder:Stofbane af genbrugstekstil
Sy-vejledning til crazy patchwork

Værter: Formidlingsudvikler Mia Fynsk Schmidt og Tekstilansvarlig Annette Herbst.