Spring til indhold

Åbningskoncert

Musik: Klassisk

Rudersdal Kammersolister: Christine Pryn, violin - John Ehde, cello - Manuel Esperilla, klaver. Musik af Maier-Röntgen, Panufnik, Holland Bonis. Kvindelige komponister er meget oppe i tiden.

Nogle synes, at det er på høje tide - andre, at det er ved at være lidt for meget. I virkeligheden er det nok ret ligegyldigt, når bare der er tale om rigtig god musik!
Rudersdal Kammersolister har valgt et program med musik af fire kvinder fra hvert sit land. Årets festivalkomponist, Roxanna Panufnik, præsenteres med trioen Around Three Corners, som er et slags musikalsk palindrom, idet temaet optræder i midten omgivet af variationer både før efter.

De tre afdøde komponister på programmet opnåede ikke samme succes, som Panufnik
oplever. Og der spiller kønnet ganske givet en rolle. Den ældste er svenskeren Amanda Maier-Röntgen (1853-1894), der havde stor succes som violinist, men karrieren stoppede imidlertid, da hun blev gift, for det var ikke passende for en gift kvinde at optræde offentligt. Hun skrev stadig musik, men den blev så mest spillet i små private saloner. Klavertrioen fra 1874 er stilmæssigt beslægtet med både Schumann Grieg.

Mel Bonis fra Frankrig (1858-1937) studerede på konservatoriet i Paris sammen med Debussy, deres lærer var César Franck. Igen var det et ægteskab, der stoppede musikken. Først da hun igen traf sin ungdomskæreste, genoptog hun kompositionen, hun fik trods alt skrevet mere end 300 værker. Soir et Matin fra 1907 er to lyriske miniaturer.

Australieren Dulcie Holland (1913-2000) blev efter studier i Sydney optaget på Royal College i London i 1937. Da 2. verdenskrig brød ud, rejste hun hjem, kort tid efter blev hun gift. I årene efter skrev hun relativt få meget korte værker, hun opnåede i stedet succes som forfatter af børnebøger undervisningsmaterialer. Senere blev hun igen mere aktiv som komponist, men interessen for hendes musik er først kommet i de senere år. Fantasy Trio fra 1938 er senromantisk i stilen med et touch af impressionisme.

Rudersdal Kammersolister har specialiseret sig i at finde ukendte værker af høj kvalitet, en lang række komponister har de været de første til at opføre i Danmark.

Læs mere på

www.rudersdalsommerkoncerter.dk