Spring til indhold

Klimapsykologi og naturforbundethed

Diverse: Natur

En temadag for dig der ønsker at få et indblik i klimapsykologi og inspiration til hvordan du kan arbejde med klimabekymring og -debat gennem aktiviteter i naturen for både børn, unge og voksne.

Som deltager vil du få et indblik i hvordan klimaforandringer, mental sundhed og en styrket forbundethed til naturen hænger sammen. Dagen vil bestå af både oplæg og øvelser i hvordan klimakrisen påvirker os og hvordan vi kan forholde os til og arbejde med klimaubehag.

Temadagen vil give deltagerne en øget klimabevidsthed og forståelse for klimapsykologi. Du vil desuden få redskaber til at omsætte denne bevidsthed til praksis, herunder at inddrage nature n som en resurse i arbejdet med børn, unge og voksne. De praktiske øvelser fokuserer på at arbejde i og med naturen og vil indeholde øvelser til at understøtte både en undersøgende, handlende og restituerende tilgang, også når klimakrisen synes ubærlig.

Om Klimapsykologi

Mange mennesker oplever en dyb bekymring over de potentielle konsekvenser af klimaændringer. De følelser klimakrisen udløser i os - fx angst, depression, tristhed og sorg - er almenmenneskelige reaktioner på et svært grundvilkår.

Klimaspørgsmålet kan også have en negativ indflydelse på mental sundhed ved at forårsage følelser af magtesløshed og fortvivlelse. Når folk bliver opmærksomme på de alvorlige konsekvenser af klimaændringer, kan de begynde at spørge sig selv "Hvad kan jeg gøre?" Og ofte vil de finde ud af, at deres handlinger virker små i forhold til de massive globale problemer. Dette kan føre til følelser af frustration, desillusionering og handlingslammelse.

Klimapsykologien kommer med bud på, hvordan man kan komme ud af handlingslammelsen og ind i handlende fællesskaber og her spiller naturen en betydelig rolle, ligesom teknikker til mindfulness og stressreduktion også kan være hjælpsomme.

Program

8.30 Ankomst, netværk og kaffe for de morgenfriske

9.00 Hvad er klimapsykologi? Et oplæg af Solveig Roepstorff der giver en grundig indføring i klimapsykologiens vigtigste begreber og perspektiver.

9.30 Status på klimaforandringerne nu og i fremtiden. Marianne Jacobsen Toftgaard giver en kort overordnet introduktion til klimaforandringerne nu og i fremtidige scenarier.

9.50 Pause

10.00 Sammenhængen mellem klimaforandringer og mental sundhed, hvilke følelser og tilstande opstår og hvordan forholder vi os typisk? Hvilke implikationer kan det have?

10.30 Oplevelsen af vores egne klimafølelser i naturen. Deltagerne går ud i naturen og reflekterer over deres egne klimafølelser i mindre grupper.

12.00 Frokost

13.00 Gruppeøvelser, aktiviteter i naturen der støtter os i arbejdet med klimaubehag og naturforbundethed. Deltagerne går ud i naturen og arbejder med aktiviteter, der understøtter en aktiv handlende tilgang til klimaubehaget ud fra deltagernes eget meningsfyldte ståsted.

14.30 Kaffe

14.45 Tjek ud og afrunding

15.30 Tak for i dag

Praktisk

Tid : 23. september 2024 kl. 8.30-15.30

Adresse : Københavns Naturskole, Vestamager

Tilmelding : https://natur-sundhed.nemtilmeld.dk/16/

Medbring : madpakke og drikkevarer (kaffe/the sørger vi for), tøj der matcher vejret og gode sko - en del af programmet er udendørs.

Pris : 750,- kr. for medlemmer af Naturvejledning Danmark og 1250,- for ikke medlemmer som dækker oplægsholdere, lokaler og kaffe (prisen er inkl. moms). Medbring selv madpakke og drikkevarer.

Tilmeldingsfrist : senest d. 15. august 2024. Ved afbud inden tilmeldingsfristen refunderes betalingen. Efter tilmeldingsfristen refunderes betalingen ikke.

Deltager antal : maks. 35 personer

Læs mere om Natur- og Sundhedsnetværket: https://naturvejledningdanmark.dk/fagligt-netvaerk/sundhedsnetvaerket/