Spring til indhold

Geo-tur til Albæk Hoved

Diverse: Natur

Fra P-pladsen ved Sønderstrand går vi vestpå langs stranden til Dykær og fortsætter ca. 2 km til Albæk Hoved. Her kan vi se forskellige typer af plastisk ler, der blev aflejret for ca. 50 millioner år siden som et luftigt bundslam i datidens hav.

Kystskrænterne ved Albæk Hoved giver et godt indtryk af, hvor varierede farverne kan være i det plastiske ler, og hvor meget udtørringsgraden betyder for karakteren af det fede ler. I våd tilstand er leret således særdeles klæbrigt og fedtet, medens det i tør tilstand er meget hårdt og fast.

På stranden ved Albæk Hoved ses mange rustagtige konkretioner af lerjernsten, der er skyllet ud fra leret ved havets erosion. Mange af disse lerjernsten repræsenterer "forstenede ormegange" fra bløddyr, der levede i bundslammet på den daværende havbund. Hærdningen fra "blød ormegang" til lerjernsten er sket på grund af kemisk udfældning af jernkarbonat fra det porevand, der presses ud af leret efterhånden som det trykkes mere og mere sammen på grund af vægten af nye lag ovenpå. Denne udfældning begunstiges af de specielle kemiske forhold, der er i den del af leret, der indeholder rester af slim fra bløddyrene.

Langs stranden er det nødvendig at forcere en del nedstyrtede træer, og turen er derfor ikke egnet for gangbesværede. Turen frem og tilbage forventes at tage ca. 4 timer. Startstidspunktet kl. 13 er valgt af hensyn til max lavvande, hvor det bl.a. er størst chance for at finde fossiler på stranden.