Bliv klogere på hvordan supermarkedet danner rammen om vores liv, men enhver reel grøn omstilling begynder i køkkenhaven.
Hvordan supermarkedet danner rammen om vores liv, men enhver reel grøn omstilling begynder i køkkenhaven
Supermarkedets filosofi * Mad * Menneskets stofskifte * Det fossile landbrug * Oprør fra en rapsmark * Permakulturlandbrug * Kapitalisme
Supermarkedets filosofi er at forstå kapitalismen ud fra maden, vi spiser. For mad er ikke som andre varer, vi kan købe. Uden mad dør vi. I dette foredrag retter vi blikket mod vores daglige erfaring af at handle ind i supermarkedet for at tilfredsstille vores rumlende mave. Herfra dykker vi ned i fødevareproduktion, landbrugets historie og ikke mindst menneskets unikke og skæbnesvangre stofskifte - alt sammen for at forstå, hvordan en ny økologi er mulig.
Ideen om en ny økologi indebærer, at frihed og fødevareproduktion intimt hører sammen. Hvis man ønsker at lave et nyt samfund, som det er ønsket med den grønne omstilling, må man kunne svare på, hvor maden skal komme fra. Ideen om ny økologi giver os en ny forståelse for køkkenhavens og kolonihavens potentiale og undersøger nye og gamle systemer for produktion af mad som veje til større frihed.
Hvorfor interessere sig for ideen?
Mad og produktionen af mad er det mest fundamentale for mennesket. Hvis man forstår supermarkedet, forstår man kapitalismen. Så simpelt kan det siges. Ved at se på maden får vi serveret et skærpet syn for de menneskelige grundvilkår, og hvordan forandring er mulig. Grøn omstilling i særdeleshed handler om at finde en ny økologi, hvor vores madproduktion ikke længere er afhængig af fossile brændsler.
Hvad får jeg ud af foredraget?
Få et andet syn på supermarkedet, køkkenhaven og den mad, du spiser. Hvis du drømmer om at komme i gang med din egen have, så kan dette foredrag meget vel være det skub, du behøver. Aldrig har politisk aktivisme smagt så godt.
Om underviseren
Jakob Holgersen Lovas er filosof og optaget af, hvordan ideer kan påvirke vores liv og handlinger. Han er uddannet i filosofi og kritisk teori fra Københavns Universitet og Ludwig Maximilian Universität München, og han har som lærer i filosofi undervist hundredvis af mennesker i vores kulturs bedste ideer og det potentiale, de har til at skabe forandringer. Han har holdt foredrag over hele landet og skrevet om mange forskellige emner. Hans fokus er altid at få filosofien væk fra den verdensfjerne abstraktion og ud i virkeligheden for at skabe værdi for mennesker. Her har filosofien et enormt overset potentiale.
Jakob Holgersen Lovas er et højskolemenneske, der tror på dannelse og værdien af at virke i samspil med andre. Derfor er han medstifter af Danmarks grønne højskole, Højskolen Grobund, der ligger på Djursland ved Ebeltoft, og holder kurser i tiny house-byggeri, permakulturlandbrug og filosofi om grøn omstilling.
Arrangeret i samarbejde mellem FO-Aarhus, Folkehusene i Aarhus og Sundhed & Omsorg i Aarhus Kommune
Hvordan supermarkedet danner rammen om vores liv, men enhver reel grøn omstilling begynder i køkkenhaven
Supermarkedets filosofi * Mad * Menneskets stofskifte * Det fossile landbrug * Oprør fra en rapsmark * Permakulturlandbrug * Kapitalisme
Supermarkedets filosofi er at forstå kapitalismen ud fra maden, vi spiser. For mad er ikke som andre varer, vi kan købe. Uden mad dør vi. I dette foredrag retter vi blikket mod vores daglige erfaring af at handle ind i supermarkedet for at tilfredsstille vores rumlende mave. Herfra dykker vi ned i fødevareproduktion, landbrugets historie og ikke mindst menneskets unikke og skæbnesvangre stofskifte - alt sammen for at forstå, hvordan en ny økologi er mulig.
Ideen om en ny økologi indebærer, at frihed og fødevareproduktion intimt hører sammen. Hvis man ønsker at lave et nyt samfund, som det er ønsket med den grønne omstilling, må man kunne svare på, hvor maden skal komme fra. Ideen om ny økologi giver os en ny forståelse for køkkenhavens og kolonihavens potentiale og undersøger nye og gamle systemer for produktion af mad som veje til større frihed.
Hvorfor interessere sig for ideen?
Mad og produktionen af mad er det mest fundamentale for mennesket. Hvis man forstår supermarkedet, forstår man kapitalismen. Så simpelt kan det siges. Ved at se på maden får vi serveret et skærpet syn for de menneskelige grundvilkår, og hvordan forandring er mulig. Grøn omstilling i særdeleshed handler om at finde en ny økologi, hvor vores madproduktion ikke længere er afhængig af fossile brændsler.
Hvad får jeg ud af foredraget?
Få et andet syn på supermarkedet, køkkenhaven og den mad, du spiser. Hvis du drømmer om at komme i gang med din egen have, så kan dette foredrag meget vel være det skub, du behøver. Aldrig har politisk aktivisme smagt så godt.
Om underviseren
Jakob Holgersen Lovas er filosof og optaget af, hvordan ideer kan påvirke vores liv og handlinger. Han er uddannet i filosofi og kritisk teori fra Københavns Universitet og Ludwig Maximilian Universität München, og han har som lærer i filosofi undervist hundredvis af mennesker i vores kulturs bedste ideer og det potentiale, de har til at skabe forandringer. Han har holdt foredrag over hele landet og skrevet om mange forskellige emner. Hans fokus er altid at få filosofien væk fra den verdensfjerne abstraktion og ud i virkeligheden for at skabe værdi for mennesker. Her har filosofien et enormt overset potentiale.
Jakob Holgersen Lovas er et højskolemenneske, der tror på dannelse og værdien af at virke i samspil med andre. Derfor er han medstifter af Danmarks grønne højskole, Højskolen Grobund, der ligger på Djursland ved Ebeltoft, og holder kurser i tiny house-byggeri, permakulturlandbrug og filosofi om grøn omstilling.
Arrangeret i samarbejde mellem FO-Aarhus, Folkehusene i Aarhus og Sundhed & Omsorg i Aarhus Kommune