Restauranten Duus Vinkjælder har ligget i Jens Bang Stenhus siden 1918. Oprindeligt som en vinhandel, der efter få år også blev til skænkestue og restaurant.
Men allerede længe før Duus vinhandel flyttede ind, har huset bugnet med dyre vine fra alle de store vinlande.
I flere hundrede år lå der et apotek i stenhusets stueetage, hvor der ikke kun blev solgt medicin. Apotekerne var nemlig også vinhandlere, og de drev skænkestue, så man kunne få sig en dram eller et godt glas rhinskvin, når man var inde for at købe forskellige medikamenter.
Til foredraget fortæller historiker Jakob Ørnbjerg sammen med den nuværende indehaver af Duus Vinkjælder, Peter Kragh, om husets historie og om vinkælderen, hvor Kragh-familien i tre generationer har drevet vinhandel og restauration i mere end 100 år.
Der berettes om det farverige liv på apoteket, hvor skænderier mellem apotekeren og fulderikker ved skranken let kunne havne i byretten og derefter om, hvordan DUUS vinhandel udviklede sig til studenterværtshus og restaurant. Dernæst kommer Peter Kragh ind på de dramatiske år under anden verdenskrig, hvor vinkælderen blev udsat for bombeattentat, fordi den var samlingssted for modstandsbevægelsen.
I løbet af aftenen vises gæsterne rundt i alle afkroge af den vidtforgrenede kælder med de kringlede gange.
Aftenen afsluttes med fællesspisning og et godt glas vin eller øl.
Menu: Helstegt kalvefilet med rustikke rodfrugter, pebersauce og grove fritter.
Arrangementet er en del af fejringen af 400-året for opførelsen af Jens Bangs Stenhus.
Pris: 359 kr. inklusiv 10 kr. i administrationsgebyr
Foto(s):
Nordjyske Museer.
Men allerede længe før Duus vinhandel flyttede ind, har huset bugnet med dyre vine fra alle de store vinlande.
I flere hundrede år lå der et apotek i stenhusets stueetage, hvor der ikke kun blev solgt medicin. Apotekerne var nemlig også vinhandlere, og de drev skænkestue, så man kunne få sig en dram eller et godt glas rhinskvin, når man var inde for at købe forskellige medikamenter.
Til foredraget fortæller historiker Jakob Ørnbjerg sammen med den nuværende indehaver af Duus Vinkjælder, Peter Kragh, om husets historie og om vinkælderen, hvor Kragh-familien i tre generationer har drevet vinhandel og restauration i mere end 100 år.
Der berettes om det farverige liv på apoteket, hvor skænderier mellem apotekeren og fulderikker ved skranken let kunne havne i byretten og derefter om, hvordan DUUS vinhandel udviklede sig til studenterværtshus og restaurant. Dernæst kommer Peter Kragh ind på de dramatiske år under anden verdenskrig, hvor vinkælderen blev udsat for bombeattentat, fordi den var samlingssted for modstandsbevægelsen.
I løbet af aftenen vises gæsterne rundt i alle afkroge af den vidtforgrenede kælder med de kringlede gange.
Aftenen afsluttes med fællesspisning og et godt glas vin eller øl.
Menu: Helstegt kalvefilet med rustikke rodfrugter, pebersauce og grove fritter.
Arrangementet er en del af fejringen af 400-året for opførelsen af Jens Bangs Stenhus.
Pris: 359 kr. inklusiv 10 kr. i administrationsgebyr
Foto(s):
Nordjyske Museer.