Arkiv: Overstået event
Aalborg Historiske Museum

Algade 48, Aalborg

Samstag 14. September 2024, 13:00-14:30.



Exkursion

Byvandring: Aalborg under besættelsen - inkl. besøg i gammelt beskyttelsesrum

Den tyske besættelse af Danmark 1940-45 var særdeles nærværende også her i Aalborg, hvor tyske soldater var en markant del af bybilledet, og hvor krigen i høj grad påvirkede dagligdagen for aalborgenserne.

På Aalborg Historiske Museums populære byvandringer om Aalborg under besættelsen får publikum blandt andet en unik mulighed for at besøge et gammelt beskyttelsesrum i Prinsensgade, hvor aalborgensere tilbragte mange nattetimer, når luftalarmen lød over byen.

Dengang var en af de største bekymringer lyden af luftalarm, for når britiske bombefly havde kurs mod tyske mål i Danmark, så var befolkningen nødt til at søge sikkerhed i beskyttelsesrum og kældre.

I dag ligger beskyttelsesrummet i Prinsensgade uberørt hen, men det er stadig en alvorlig påmindelse om, hvilken frygt man levede under i krigsårene 1940-45. Et besøg her er derfor som at træde ind i fortiden, og historien bliver for et øjeblik lyslevende igen.

På byvandringen kommer publikum også forbi steder, hvor den tyske værnemagt holdt til. Der er fx Gestapos hovedkvarter i Nordjylland, der lå ved Højskolehotellet på Boulevarden, samt Birks Missionshotel på hjørnet af Jernbanegade og Prinsensgade, som var tyskernes militære hovedkvarter fra april 1941 og frem til krigens afslutning i 1945.

Der gemmer sig også mange historier om modstandsfolk og sabotage under besættelsen, og i løbet af byvandringen kommer du forbi nogle af de steder, hvor de mest dramatiske begivenheder fandt sted, mens museets guide fortæller levende historier, så du næsten kan høre maskingeværerne i det fjerne.

Undervejs kommer du også forbi steder, hvor der foregik sabotage og schalburgtage (modsabotage), og hvis du kigger godt efter, vil du opdage flere mindeplader for faldne modstandsfolk.

Turen slutter ved modstandsmandens Niels Erik Vangsteds grav på Almen Kirkegård. Vangsteds begravelse i august 1943 blev startskuddet til det såkaldte Augustoprør, som førte til et brud med regeringens samarbejdspolitik med tyskerne søndag 29. august 1943.

Bemærk: Medbring gerne lommelygte og praktisk fodtøj.

Mødested: Ved Aalborg Historiske Museum.

Preis: 105 kr inklusiv 10 kr i administrationsgebyr

Lesen Sie mehr auf der Website