Spring til indhold

Rachmaninovs venner

Musik: Klassisk

Cellisten Tobias van der Pals og pianisten Pål Eide spiller musik af Rachmaninov og komponisterne i hans vennekreds. Få et unikt indblik i et spændende kapitel af musikhistorien og oplev derudover musik af begge festivalkomponister, Tchemberdji og Ruders.

Mød Rachmaninov og hans venner i selskab med cellisten Tobias van der Pals og pianisten Pål Eide, to herboende kunstnere fra henholdsvis Sverige og Norge. Duoen drager senere på året på turné til USA, hvor de opfører dele af dette koncertprogram. Det er baseret på Rachmaninovs store sonate for cello og klaver fra 1901, hvor de to instrumenter er ligeværdige, både i forhold til musikalsk indhold og teknisk kompleksitet.

Sonaten blev vejen ud af den tunge depression og skrivekrise, som Rachmaninov fik på baggrund af den mislykkede uropførelse af hans første symfoni tre år tidligere. Det var komponistkollegaen Glazunov, der dirigede den fejlslagne koncert, sandsynligvis i beruset tilstand, men trods fiaskoen forblev de to venner. Af Glazunov opføres Souvenir Espagnole og Chant du menestrel. Tchaikovsky var en mentor og faderfigur for Rachmaninov og præsenteres her med Pezzo capricioso.
Den mindre kendte Reinhold Glière hørte også til Rachmaninovs vennekreds, og her opføres Con Moto fra hans 12 Albumblade. Af festivalkomponisterne spilles Poul Ruders op. 1 Three Letters from the Unknown Soldier og Three Bow Dances af Tchemberdji, der er inspireret af Prokofievs balletmusik.