Spring til indhold

Christiansborg Slotskirke bag facaden 5. sep

Udstilling: Omvisning

Christiansborg Slotskirke er Kongehusets kirke og et af nyklassicismens mesterværker i Danmark. Ud over det smukke kirkerum får vi eksklusivt adgang til: trapperummene, Kongelogen, pulpiturerne imod Gl. Strand og Prins Jørgens Gård, orgelrummet og koret.

En unik historie, arkitektur og sanselighed, et sted der normalt ikke er åbent for offentligheden

Få historien om kirkens unikke arkitektur, den ødelæggende brand i 1992 og den kompromisløse genopbygning efter branden.

Vi kommer også til at høre om, hvordan det er foregået, når kirken gennem århundreder har dannet rammen om kongelige dåbshandlinger og bryllupper. Kirkens første store kongelige begivenhed var Frederik 7. og prinsesse Vilhelmines storslåede bryllup i 1828.

Adskillige danske konger har ligget på castrum doloris i kirken omgivet af faner, våbenskjold og sølvløverne fra Rosenborg. Det danske folk har også under castrum doloris taget afsked med Dronning Ingrid i 2000 og med Prins Henrik i 2018.

Arkitekten C. F Hansen var blandt andet inspireret af to verdensberømte bygninger da han tegnede slotskirken. Man kan sagtens fornemme fællestræk med Pantheon i Rom fra år 120 og den katolske kirke Sant' Andrea in Via Flaminia fra 1554. C. F. Hansen jonglerer med flere forskellige udtryk i Slotskirken.

Forsiden ligner indgangen til et græsk tempel med de fire søjler, der bærer den hårde og mastodontiske facade. Indenfor i kirken hersker en mere løssluppen og varm stemning med fint dekorerede vægge af stukmarmor. Den fineste marmoreringsteknik i verden.

I 1992 satte en vildfaren raket ild i kirken, og branden åd løs af taget og kuplen. Det var på et hængende hår, at kirken ikke nedbrændte totalt. Store dele af slotskirken blev genopbygget, og i dag stråler den igen som i sin fordums tid.

På glædeligt gensyn.