Spring til indhold

Unikt besøg i Grevinde Danners lejlighed 15.9

Udstilling: Omvisning

The Danish Club har fået en unik mulighed for at inviterer til særrundvisning i "Huset med de buede vinduer" i Ny Vestergade 13. Huset bærer på en meget spændende historie, fantastiske udsmykninger og detaljer, og ikke mindst har det været ejet og beboet.

Af selveste Grevinde Danner

Ny Vestergade 13 blev opført i årene 1792-1793 som privat en bolig. Arkitekten er desværre ukendt, men kunne være en elev af C. F. Harsdorff grundet de velkendte klassicistiske kendetegn.

I forbindelse med en omfattende ombygning i 1857 fik huset tilføjet en ekstra etage efter tegninger af M. G. Bindesbøll og flere af guldalderens fremmeste kunstnere dekorere gemakkerne på første sal. Det blev Georg Hilker, P. C. Skovgaard og Constantin Hansen der fik disse opgaver.

Ud over at nyde de smukke rum handler rundvisningen selvfølgelig også om grevinde Danner og Københavns bedre borgerskab i omkring 1850 til 1860. Da Frederik 7. døde i 1863 blev Grevinde Danner nemlig straks sat ud af de kongelige gemakker på Amalienborg. Hun købte derfor ejendommen Ny Vestergade 13 i året 1864 og benyttede sin lejlighed på første sal som vinterdomicil. Om sommeren boede Grevinde Danner på Skodsborg Slot og Jægerspris Slot. Grevinde Danner ejede ejendommen Ny Vestergade 13 indtil sin død i 1874.

På gensyn til en særlig oplevelse.