Spring til indhold

Kom og udgrav et skelet i hele din efterårsferie!

Udstilling: Historisk

På Vedbækfundene ved Gl. Holtegård kan du i skolernes efterårsferie prøve, hvordan arkæologer udgraver skeletter. I udstillingen sættes en sandkasse op, hvori der begraves en kopi af et menneskeskelet, som skal graves ud med skovle og pensler.

Under udgravningen vil du lære om arkæologernes arbejdsmetoder og hvilken viden, de får ud af at udgrave en grav. Du kan være med til at køns- og aldersbestemme skelettet og finde ud af, hvor høj personen var. Du finder også ud af, hvordan vi ser ud indeni, og hvor mange dele et skelet består af.

I Vedbækfundenes udstilling er der rigtige menneskeskeletter. I udstillingen vises flere af de 7000 år gamle grave, og også en af de mest berømte jægerstenaldergrave: kvinden med barnet på svanevingen, som har været med i DR's serie "Historien om Danmark". En ung kvinde på ca. 18 år og et for tidligt født barn, der nænsomt blev begravet sammen, og barnet blev gravlagt lagt på en svanevinge.

Gravene blev fundet, da man skulle bygge Vedbæk skole i 1975. De unikke grave med de velbevarede skeletter blev hurtigt en verdenssensation, og fundet gav ny viden om, hvordan det var at leve i den sidste del af jægerstenalderen.

Vedbækfundene byder også på en tegnekonkurrence for børnene. Tegn en knogle eller et af skeletterne i udstillingen og deltag i konkurrencen om et magnetskelet. Den heldige vinder bliver fundet søndag d. 18. oktober kl. 17.00, og der bliver trukket lod blandt alle deltagere.