Storvildtjagt jægerstenalderen. Vinterferie på Vedbækfundene

Udstilling: Historisk

Besøg Vedbækfundene, Rudersdal Museer i vinterferien, og tag på storvildtjagt i jægerstenalderen. Gå på jagt i museets urskov og se, hvor mange af jægerstenalderens "Big Five" du kan finde. Måske bliver du den, der finder dem allesammen?

I dag går storvildtjægerne i Afrika på jagt efter "The Big Five" - elefant, bøffel, leopard, løve og næsehorn, som er de fem farligste dyr at gå på jagt efter. For 7.000 siden i jægerstenalderen var "The Big Five" - bjørn, urokse, elsdyr, kronhjort og vildsvin de største og farligste dyr, som stenalderjægerne gik på jagt efter.

Stenalderjægerne levede mest af mad fra havet. Men jagten på de store dyr i urskoven bag bopladserne i Vedbæk har haft stor betydning. Det ses i stenalderjægernes grave, som blev fundet ved byggeriet af Vedbæk Skole i 1975. I to af udstillede grave på Vedbækfundene ligger kvinderne med tænderne fra de dyr, som stenalderjægerne havde skudt. Tænderne er lavet om til tandperler ved at blive gennemboret med et lille flintbor, så de kunne sys på skinddragten eller trækkes på en snor. Måske har dyretænderne på stenalderjægernes dragter været jagttrofæer - det synlige bevis på en succesfuld jagt? Eller måske har tænderne været amuletter til beskyttelse?

Der trækkes lod blandt alle vinterferiens storvildtjægere om en flot elgfigur. Tag en opgave med ind i museets urskov og bliv klogere på de store dyr og storvildtjagten. Find ud af, hvor de store kunne jages, og hvad de kunne bruges til. Deltag i Vedbækfundenes tegnekonkurrence og tegn et af de store dyr. Der trækkes lod blandt alle deltagere i tegnekonkurrencen om plakat med en tidstavle på. Med den bliver du lige så klog som din historielærer til Danmarkshistoriens forskellige tidsperioder. Uden for på gårdspladsen kan du i hele vinterferien prøve kræfter med bueskydning. Prøv om du kan nedlægge et vildsvin!.