Spring til indhold

Roxanna og klassikerne

Musik: Klassisk

Roxanna klassikerne. Jonas Frølund, klarinet - Christine Pryn Amalie Kjældgaard, violin. Marie Stockmarr Becker, bratsch - John Ehde, cello - Manuel Esperilla, klaver. Musik af Bach, Mozart, Panufnik Schumann.

Rudersdal Kammersolister optræder her med hele 6 musikere, du kan høre både klarinet- klaverkvintet. Ensemblets særkende er netop den skiftende kombination af instrumenter, som åbner for et nærmest ubegrænset repertoire. Det har gjort dem til et af landets travleste ensembler med ca. 30 årlige koncerter. Herhjemme har de bl.a. kunnet høres på Louisiana, Christiansborg Slotskirke, Ærø, Fanø i Hjørring, adskillige turneer har ført dem til Tyskland, Sverige, Canada, Norge, Polen Rusland (før krigen).

Klarinetten er et relativt nyt instrument, som blev opfundet omkring år 1700, men ikke rigtig udbredt før i slutningen af 1700-tallet. Derfor skrev Bach ingen værker for klarinet, men det stopper dog ikke Jonas Frølund, der spiller to satser fra hans Partita for fløjte. Mozart bidrog til klarinettens udbredelse med både en kvintet en koncert. Han har dog ikke lavet nogen klarinetsonate, men eftersom klarinetten er det blæseinstrument, der har mest til fælles med strygerne, kan den i mange tilfælde erstatte en violin eller bratsch. Hvor Brahms' klarinetsonate ofte spilles på bratsch, spiller Jonas her Mozarts e-mol violinsonate på klarinet. Den er skrevet i Paris, hvor han var på rejse med sin mor, som blev syg døde under opholdet.

Roxanna Panufnik begyndte på The Faithful Gazelle, godt tre måneder efter Taliban overtog Afghanistan. Hun er inspireret af et afghansk eventyr om en tigger, der får rigdom af en magisk gazelle, men mister alt igen, da hun bliver syg, han ignorerer hendes bønner om hjælp.

Koncerten afsluttes med Schumanns klaverkvintet, som er et værk af symfonisk format. Den er tilegnet hans hustru, pianisten Clara Schumann, som skulle have spillet ved den første private opførelse. Hun blev imidlertid syg, Mendelssohn sprang ind spillede den fra bladet! Clara fik dog spillet til den egentlige uropførelse.

Læs mere på

www.rudersdalsommerkoncerter.dk