Spring til indhold

Mozart med mere

Musik: Klassisk

Rudersdal Kammersolister og den unge prisvindende klarinetstjerne spiller klarinetkvintetter af Mozart og Ruders. Derudover kan man høre en duo af Joseph Haydn samt en klarinetsolo af Katia Tchemberdji.

Rudersdal Kammersolister optræder her som klarinetkvintet med Danmarks førende unge klarinettist, den 26-årige Jonas Frølund. Han er 1. soloklarinettist i Danmarks Underholdningsorkester og har modtaget en lang række priser inkl. Jakob Gades Legat og P2 Talentprisen. Programmet byder på wienerklassisk musik sat over for moderne værker af årets festivalkomponister.

Christine Pryn og John Ehde åbner koncerten med Haydns D-dur duo for violin og cello, hvor de to instrumenter skiftes til at brillere i krævende passager. Den blev trykt første gang i 1781/82 af Haydns forlægger i London, der kaldte værket "A favorite duett."
Poul Ruders er blevet en favorit hos Rudersdal Kammersolister, der tidligere på året indspillede hans klarinetkvintet fra 2014. Her udforsker han efter eget udsagn de endeløse klangfulde skatte, der er gemt i netop denne instrumentkombination.
Klarinetten kan høres alene i Maor af Katia Tchemberdji. Titlen betyder lys på hebraisk, og stykket er tilegnet hendes bedstemor, komponisten Zara Levina. Mozart var også en stor fan af klarinetten, der var et nyt instrument på hans tid. Kvintetten fra 1789 er skrevet til datidens store klarinetstjerne, Anton Stadler, der to år senere uropførte klarinetkoncerten.