Spring til indhold

Rachmaninovs venner

Musik: Klassisk

Medvirkende. Tobias van der Pals, cello. Pål Eide, klaver. PROGRAM. Mød Rachmaninov hans venner i selskab med cellisten Tobias van der Pals pianisten Pål Eide, to herboende kunstnere fra henholdsvis Sverige Norge.

Duoen drager senere på året på turné til USA, hvor de opfører dele af dette koncertprogram. Det er baseret på Rachmaninovs store sonate for cello klaver fra 1901, hvor de to instrumenter er ligeværdige, både i forhold til musikalsk indhold teknisk kompleksitet.

Sonaten blev vejen ud af den tunge depression skrivekrise, som Rachmaninov fik på baggrund af den mislykkede uropførelse af hans første symfoni tre år tidligere. Det var komponistkollegaen Glazunov, der dirigede den fejlslagne koncert, sandsynligvis i beruset tilstand, men trods fiaskoen forblev de to venner. Af Glazunov opføres Souvenir Espagnole Chant du menestrel.

Tchaikovsky var en mentor faderfigur for Rachmaninov præsenteres her med Pezzo capricioso. Den mindre kendte Reinhold Glière hørte så til Rachmaninovs vennekreds, her opføres Con Moto fra hans 12 Albumblade.

Af festivalkomponisterne spilles Poul Ruders op. 1 Three Letters from the Unknown Soldier Three Bow Dances af Tchemberdji, der er inspireret af Prokofievs balletmusik

Læs mere på www.rudersdalsommerkoncerter.dk