Spring til indhold

Særrundvisning i Viborg Domkirke

Udstilling: Omvisning

Med over 100.000 årlige besøg er Viborg Domkirke den absolut største attraktion i Midtjylland. Kirkens historie begynder i middelalderkrypten fra 1140, mens nyere kunst præger kirkens indre med et storslået billedbibel - 84 malerier af Joakim Skovgaard.

I 1060 fik Viborg status som domkirkeby, men det var først i år 1133, kirken stod færdig med sine fire tårne, sideskibe, højkor og krypt. Desværre har kirken været ramt af brande ad flere omgange - senest i 1726, der kun efterlod murene.

Krypten er den ældste del af domkirken, der tager dig små 900 år tilbage i tiden. I det lille kryptkapel står en kiste med læderbetræk, hvori den balsamerede adelsmand Valdemar Daa ligger. Selveste H.C. Andersen har skrevet en kendt fortælling om Valdemar Daa i "Vinden fortæller om Valdemar Daa og hans døtre."

Kirkens udtryk

Som kirken står i dag, er den fra 1876. Efter branden i 1726 blev den ellers hurtigt genopført, men arbejdet var ikke gjort godt nok. Derfor blev kirken lukket i 1862 og stod først færdig 14 år senere, og stilen og grundplanen er nu den oprindelige.

Mange autentiske detaljer vidner om kirkens lange historie, for eksempel de to løver og de to ansigter i korets udvendige granit. Brosten i plænen omkring kirken viser, hvor den gamle kirkes tilbygninger lå.

Kunsten i kirken:

Kirkens indre er præget af nyere kunst. Fra 1901 til 1906 malede Joakim Skovgaard og hans hjælpere 84 malerier, som udgør kirkens berømte billedbibel. I vådt puds tryllede de med deres kalkfarver, og freskerne taler et sprog, som alle kan forstå. Kirkens port af bronze er skabt i 2012 af Maja Lise Engelhardt

På glædeligt gensyn

Danish Club ambassadør Anette Dalsgaard.