Farvekraft ad helvede til

Film: Andre Film

En dokumentarfilm om en stor dansk maler- Danmarks Edward Munch. Et portræt, fyldt med farvekraft, af en af Danmarks største ekspressionistiske malere, Jens Søndergaard.

Dokumentarfilmen giver et indblik i en følsom kunstner, på samme tid selvhævdende og sart, ensom og udadvendt. Hans barnlige sjæl levede side om side med en voldsom kunstnerisk udtrykskraft
Han var en stor del af sit liv sin kone utro, og drak også for meget i perioder. Hans malerier afspejler det hele. Farverne nærmest vælter ud af lærrederne. Selv kaldte han det "Farvekraft ad helvede til".
Jens Søndergaard døde i 1957, men fik sat sig varige spor med sine malerier.
Hans pensel var ikke låst fast i regler og traditioner, men drevet af inspirationsbølger af smerte, patos og natur.
Som barn blev han svøbt ind i den vestjyske Jantelov, som han skulle smyge sig ud af, og den kraft havde han. Han valgte at være kunstner på trods, og kunst blev hjerteblod for ham i hans 61 år lange liv. Kunsten og maleriet blev hans raison d?être, hans eksistensgrundlag.
Filmen tager os med til mange af de hjem og steder Jens Søndergaards malerier hænger i dag
Lige fra et kæmpe maleri på Aarhus Universitet til en lille akvarel hos en 90-årig dame i Hurup
Hvad er kunstens værdi, og hvad betyder den for os? Det forsøger instruktør Anne Moulvad at anskueliggøre i denne poetiske dokumentar fyldt med malerier, nykomponeret fløjtemusik og fortællinger om Jens Søndergaard.
Kunsten består, mens livet foregår og .... forgår.

I kan bruge biografbilletten til at komme ind til halv pris på Jens Søndergaards Museum i Bovbjerg ved Vesterhavet.

Fra 15/9 - 27/1-2019 kan du se udstillingen ?Jens Søndergaard - mellem hav og by? på Øregaard Museum i Hellerup. Gem bio-billetten og få 10 kr. i rabat på indgangsbilletten.

Kilde: Novamedia.