Spring til indhold

Lyngby-Taarbæk Symfoniorkester: Fransk romantik og impressionisme - drømme og mareridt

Musik: Klassisk

Stærke traditioner er ikke sådan at slå ud af takt. I mangel af vores traditionsrige, årlige nytårskoncert med Lyngby-Taarbæk Symfoniorkester, er MantziusLive glade for at præsentere en forårskoncert med det populære symfoniorkester i stedet for.

Svælg dig for en stund i stormende forårsforelskelser og kommende sommernætter, når Lyngby-Taarbæk Symfoniorkester opfører "Fransk romantik og impressionisme - drømme og mareridt" på MantziusLive: Oplev tre franske værker fra 1800-tallet,der alle bringer et dramatisk tekstligt oplæg til live og bindes sammen af et fælles tema: Kærligheden. Vi oplever drømmen om kærligheden, melankolien ved kærlighedstabet, sorgen over den elskedes død og forestillingen om den elskede som genfærd - eller det, der er værre!

Med solist: Mezzosopran Anna-Kajsa Holmberg. Dirigent: Jacob Hultberg.

Værker:
Claude Debussy - "Prélude à l'après-midi d'un faune"
Hector Berlioz - "Les nuits d'été"
Hector Berlioz - "Symphonie Fantastique"

Om værkerne
Claude Debussys symfoniske digt "Prélude à l'après-midi d'un faune" ("Forspil til en fauns eftermiddag") fra 1894 er inspireret af et digt af Mallarmé. Musikken indfager digtets forskellige stemninger som en art impressionistisk gengivelse: Faunen vågner og hengiver sig til drømme og erindringer om begæret og den vilde jagt på flygtende nymfer med en blanding af lyst og skyldfølelse - og bliver til sidst så tung i hovedet af sin vin, at han falder i søvn igen.

"Les nuits d'été" ("Sommernætter") er en sangcyklus af Hector Berlioz fra 1841 med tekster af Théophile Gautier. Sangene belyser nogle af kærlighedens mange abstrakte aspekter: Glæden ved foråret og kærligheden, tabet af den elskede, længslen, en spøgelsesagtig vision på kirkegården og til sidst drømmen om at rejse til "den evige kærligheds land".

Hvor Berlioz malede med den fine pensel i sangcyklen, får vi brug for det helt store orkester i hans monumentale "Symphonie Fantastique" fra 1830 og dens fortløbende fortælling: En ung mand møder sit ideal af en kvinde, vinder hende - men mister hende igen. I sin sorg over tabet tager han opium, og nu drømmer han, at han har slået hende ihjel og bliver ført til skafottet. Lige før øksen falder, hører vi hendes karakteristiske melodi lyse op i det fjerne. Men her slutter det ikke! I sidste sats er den unge mand til heksesabbat og genser sin elskede. Men nu er hun heks. Runddansen bliver vildere og vildere, og helvede slippes løs.

Solist: Anna-Kajsa Holmberg
Mezzosopran Anna-Kajsa Holmberg har studeret Bel Canto-traditionen ved konservatorierne i Milano, London og New York. Hun arbejder som freelance-sanger og har bl.a. sunget ved Opera på Skäret, Opera Hedeland, Malmö Opera og Det Kongelige Teater.

Dirigent: Jacob Hultberg
Jacob Hultberg debuterede fra Det Kongelige Musikkonservatorium i 2010 og har siden dirigeret både symfonisk musik, korværker, opera og ballet for forskellige orkestre i Danmark og Sverige. De senere år har han været fast dirigent på Malmö Opera. Hultberg dirigerede desuden Lyngby-Taarbæk Symfoniorkester i 2010, og orkestret glæder sig meget til at samarbejde med ham igen.

Dørene åbner kl. 18.30. Koncertstart kl. 19.30. Unr. siddepladser.

Overtøj må ikke medbringes i salen, men skal afleveres i garderoben. Garderobepris: 10 kr. er inkluderet i billetprisen.