Henschel Kvartetten (DE) - BirKam

Musik: Klassisk

Christoph Henschel: violin, Gregory Maytan: violin, Monika Henschel: bratsch, Mathias Beyer-Karlshøj: cello.

Henschel Kvartetten, grundlagt 1994, er en af Tysklands meget anerkendte strygekvartetter. Oprindelig bestod den af tre søskende med efternavnet Henschel på violiner og bratsch, suppleret af danske Mathias Beyer Karlshøj på cello. En enkelt udskiftning er sket. Kvartetten har spillet i Danmark før, bl.a. i Tivoli.

Programmet bliver alsidigt, det repræsenterer tre århundreder. Ravels eneste strygekvartet blev uropført i 1904. Den er ret klassisk præget, og dog umiskendeligt mere moderne end dem, der hører det 19. århundrede til. Et elegant værk, som man næsten forventer af Ravel. En helt ny strygekvartet af Thomas Agerfeldt Olesen, bestilt af Henschel Kvartetten, får så vidt vi ved her sin sjællandske førsteopførelse, og den er i skrivende stund endnu ikke i musikernes hænder. Af samme årsag kan vi ikke beskrive den ret nøje, men komponisten oplyser selv den poetiske titel, oversat til dansk "En sommerfugl i mit vindue".

Til sidst en kvartet af Beethoven, som allerede nu får ekstra opmærksomhed lidt forud for hans 250-års fødselsår, 2020. Denne kvartet, i e-mol, er en af de tre, der kaldes Rasumovsky-kvartetterne, opkaldt efter den russiske greve og ambassadør i Wien, som bestilte dem hos Beethoven omkring 1805. Måske derfor indgår der en enkelt russisk folkemelodi i en af satserne.

Program:
Maurice Ravel: Strygekvartet, F-dur
Thomas Agerfeldt Olesen: Strygekvartet nr. 8 (ny) Schmetterling an meinem Fenster
Ludwig van Beethoven: Strygekvartet, opus 59 nr. 2

Arranget af Birkerød Kammermusikforening

Dørene åbner kl. 18.30. Koncertstart kl. 19.30. Unr. siddepladser.